top of page

8 elemente care definesc LOCUINTA de LUX

Writer: AdminAdmin

Updated: Nov 26, 2018

In Romania contemporana, LUX ul definit complet si in termenii consacrati, ca expresie a modului de viata, face primii pasi.

Urmele sunt abia vizibile; intre acestea, un loc important, cel mai probabil al doilea dupa autoturisme, il are segmentul imobiliar rezidential.

Acesta cuprinde : vile, case de vacanta, apartamente in cladiri colective, ansambluri

rezidentiale sau constructii de tip “mixed use”.

O abordare academica a continutului “luxului rezidential” este o necesitate, aparuta ca urmare a constatarii lipsei criteriilor aplicabile notiunii, situatie care creeaza adesea confuzii si aprecieri false sau valorizari eronate.

Elementele care definesc notiunea de “LUX” in domeniul rezidential sunt, in ordine, fara exceptie si oriunde, cele enumerate in continuare.

Trebuie mentionat ca lipsa totalitatii acestor 8 categorii nu poate defini luxul ci doar prezenta unor “elemente ale luxului”.


1. Locatia.

Accesul, parcela si zona sunt cele mai importante elemente care determina “locatia”.

2. Vederea

Locuinta de lux poate sa fie sau nu vizibila din spatiul public, dar intotdeauna trebuie sa ofere cel putin o “vedere” valoroasa.

Fiind un element esential al alcatuirii finale, spatiile interioare si exterioare cele mai importante si reprezentative sunt orientate spre peisaje spectaculoase naturale sau create.


3. Comunitatea

Colectivitatea selecta alcatuita din vecini cu forta financiara reala, afinitati culturale inalte si preocupari elitiste apropiate, este conditia necesara functionarii perfecte a comunitatii de locuire.

4. Dimensiunile.

Locuintele de lux se caracterizeaza prin dimensiuni generale si specifice ale spatiului sau elementelor de arhitectura situate peste media obisnuita rezultata din normele locale.


5. Calitatea

Asemenea obiectelor de lux, locuinta de lux este expresia calitatii proiectului, a materialelor, a tehnologiilor si a manoperei puse in opera la cele mai inalte standarde de catre profesionisti, certificate de catre specialisti si intretinute in cele mai bune conditii.

6. Confortul

Luxul presupune cel mai inalt nivel de confort de locuire al momentului.

Confortul se realizeaza cu solutii elegante de "smartdesign", materiale "high-end" placute, sofisticate si pretioase, echipamente, dotari, mobilier si accesorii care inglobeaza "gaget-uri" tehnologice "next generation", prietenoase si ecologice.


7. Personalitatea.

Locuinta de lux trebuie sa incorporeze elemente stilistice sau artistice recunoscute care reflecta personalitatea epocii, a arhitectului sau a locatarilor.

Astfel, ea se identifica si poate fi expresia civilizatiei unui anumit moment sau poate deveni act de cultura.

8. Valoarea

Valoarea de piata a locuintei de lux reflecta toate aceste calitati.

De aceea, ea se gaseste permanent la limita superioara a valorilor imobilare.


Concluzie

Numai prin insumarea tuturor calitatilor mentionate, o locuinta poate fi clasificata ca fiind “locuinta de lux”.


In postarile viitoare voi comenta pe larg elementele care constituie luxul rezidential.





 
 
 

Recent Posts

See All

Comments


  • facebook
  • LinkedIn - Black Circle

© 2021 Marius Turcu Architecture

bottom of page