top of page
  • Writer's pictureAdmin

Revolutie in Amenajarile Interioare :

Updated: Sep 8, 2022

B R O K E N P L A N

Pentru exemplificare se foloseste un plan de apartament din anul 1930, care se transforma, cate o fotografie sintetica si una ilustrativa.              

" Planul Clasic "



intalnit in locuintele, spatiile de birouri si comerciale traditionale, presupune ca fiecare activitate sa se desfasoare intr-o incapere speciala, iar trecerea de la o incapere la alta sa se faca prin spatii intermediare.


 

“ Open Plan ”



apare in arhitectura interioarelor moderne din SUA, in anii 1950, cu scopul obtinerii unui nou tip de spatiu, extins, socializant si interactiv, obtinut prin unificarea activitatilor complementare; pregatirea - servirea mesei, conversatie - primire oaspeti, audio-video, studiu-odihna, odata cu disparitia incaperilor tranzitorii; degajamente, holuri, vestibule.


Sunt eliminate barierele fizice opace precum peretii, usile, sau cele spatiale - treptele si se obtine un spatiu unic, fluid, de dimensiuni sporite, cu impact vizual coplesitor.


Conceptul atinge indrazneala maxima in amenajarea birourilor, unde vechile ierarhii ; angajatii si conducerea se regasesc pe acelasi nivel si intr-un spatiu deschis comun, iar in domeniul rezidential bucataria functioneaza in camera de zi impreuna cu sufrageria, apoi in faza de apogeu, baia principala ajunge in spatiul dormitorului master.

Bineinteles, totul se face cu sprijinul noilor tehnologii de incalzire, racire, ventilare, iluminare, comunicare si divertisment.

 

“ Broken Plan ”



apare in 2015, cu ocazia amenajarii birourilor informale Google, ca reactie la efectul de pierdere a intimitatii si identitatii individuale din conceptul deschis.

In cadrul spatiului general apar elemente de separatie a zonelor cu destinatii diferite, pastrand o comunicare vizuala si functionala indirecta. Se folosesc bariere verzi, din sticla, structuri geometrice spatiale, parapeti, mobilier, trepte, culori si finisaje diferite.

Cu aceasta ocazie se ataseaza elemente atrase din arta decorativa si plastica, tematici exotice, industriale sau organice ori obiecte inedite cu caracter ludic si hedonist.


La apartia situatiei Pandemice, “Broken Plan” a oferit rezolvari convenabile in solutionarea “home working”, a distantarii si separatiei in spatiile “co-working” unde fiecare isi gaseste propria izolare, imersat in “wifi”, in functionarea localurilor administrative publice sau restaurantelor echipate cu separatoare acrilice sau “bule” .

Din nou, tehnologiile de varf din domeniul utilitatilor, comunicatiilor si divertismentului au asigurat atingerea noilor parametri de confort, insotite frenetic de preocupari “verzi”.


sursa fotografiilor: unsplash,pinterest,freepik


121 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page