top of page
  • Writer's pictureAdmin

Locuința post pandemie - 10 schimbări majore

Locuința este un concept aflat în continuă schimbare. Multe dintre tendințele actuale, au apărut inițial ca modificări temporare ale stilului de viaţă, din motive impuse de situaţia sanitară globală. Azi, au intrat în obişnuința curentă şi îşi vor lăsa amprenta asupra existenţei cotidiene viitoare, implicit asupra cerinţelor de locuire.

În anii 2020 şi 2021, a crescut simţitor numărul locuinţelor asupra cărora s-au făcut intervenţii la interior ; finisaje, mobilier, instalaţii, echipamente, dar şi la exterior.


Tendinţa de creştere se mentine in anii care urmeaza.

Am grupat aici cele mai importante 10 tendinţe :

1. Munca de la distanţă

Tehnici noi de management, adaptate fortuit cerinţelor sanitare si susţinute de tehnologia comunicatiilor au creat posibilitatea prestării muncii de la distanţă, pe scara largă. In consecinţă, in cadrul locuinţei s-a reinventat spaţiul de muncă de birou, initial complementar unui spatiu existent, apoi ca zonă bine definita, căt mai izolată fonic şi vizual şi perfect echipată tehnologic.


Studii internationale reflecta o tendinta accentuata de adoptare a acestui sistem pe scara larga, acolo unde este posibil.

2. Școala on-line

Reglementările din învăţământ, specifice perioadei pandemice, au necesitat dezvoltarea spaţiului de studiu de acasă, în paralel cu perfecţionarea sistemelor şi echipamentelor de comunicare la distanţă pentru elevi şi studenţi. Școala online nu determină doar amenajarea unui spațiu de lucru de acasă, ci și o regândire a spațiilor comune ale locuinței, care să asigure interacțiunea necesară pentru dezvoltarea echilibrată a copiilor.


Este de presupus că la revenirea fizică a procesului de invătământ se va acorda mai mult interes lucrului individual acasă dar și colaborării online a clasei, ceea ce va poduce o mutaţie esentială în dimensiunea ecranului de lucru al copilului si a spațiului său vital.

3. Livrările la domiciu

Asigurarea aprovizionării casnice cu alimente şi bunuri de la distanţă, pentru perioade mai lungi, a necesitat creşterea capacităţilor de depozitare a alimentelor şi de administrare eficientă a deşeurilor menajere.

4. Igiena

Situaţia pandemică a impus reconsiderarea soluţiei accesului în locuinţă printr-un vestibul de intrare, cu rol de filtru sanitar.

De asemenea, s-a confirmat utilitatea soluţiei confortabile a dormitorului in suită cu baie proprie,

dar şi necesitatea spaţiului destinat pentru spălare, uscare şi călcare de la domiciliu.


5. Divertismentul acasă

Izolarea în cadrul familiei a crescut dimensional spaţiul locuinţei alocat activităţilor de joacă și leisure, cum ar fi vizionarea programelor tv, proiecţiile de filme sau hobby-urile. Condiţionarile sanitare au readus in discuţie existenta si dimensiunea spaţiului de luat masa alocat intălnirilor familiei extinse, sau grupurilor mici de prieteni.


6. Mişcarea

Dificultăţile apărute pe durata pandemiei în utilizarea unor spaţii publice destinate sportului, au determinat apariţia unor zone din locuinţă destinate exerciţiilor fizice, în relaţie cât mai favorabilă cu exteriorul.


7. Activităţile în natură

Distanţarea de activităţile turistice şi sportive obişnuite în mediul natural a crescut apetitul pentru activităţile de familie legate de natura în spatiul interior si exterior al locuinţei, precum cultivarea plantelor decorative şi aromatice ori a legumelor, construirea piscinelor personale, a unor microzone sportive sau crearea unor zone sezoniere de lounge sau bbq amplificate.


In Italia în 2 din 5 case se cultivă acum legume, fructe sau plante medicinale cu tendinţa de creştere mai ales în oraşele mari şi ansamblurile rezidenţiale.

8. Utilităţile

Perioada recentă a marcat conectarea masivă a locuinţelor la sistemele de transfer de date ultra-performante, de ultimă generaţie. Creşterea consumurilor de apă, electricitate şi gaze din locuinţe în această perioadă a făcut ca tot mai mulţi utilizatori să-şi pună problema utilizării eficiente a resurselor şi trecerea către variante energetice autonome, mai puțin costisitoare şi prietenoase cu mediul.


Se anticipeaza apariţia unor comunităţi locale independente energetic sau autonome în gestionarea apei şi deşeurilor.

9. Locuirea la curte

Perioadele de izolare, conceptul de distanţare socială şi atracţia activităţilor domestice în aer liber au determinat creşterea numărului de opţiuni pentru locuirea individuală la curte, în detrimentul apartamentelor din condominii.


10. Locuinţa de mâine

Modificările structurale enumerate mai sus sunt susţinute practic de noul concept de alcătuire interioară "Broken Plan" care atribuie fiecărei zone funcţionale a locuinţei o identitate proprie, păstrând fluiditatea spatiului dar o comunicare vizuala diminuată fata de vechiul concept de "Open Plan", iar aceasta într-o relaţie cât mai apropiată cu natura.


2022			   sursa fotografiilor : freepik, unsplash, arrital

128 views0 comments

Recent Posts

See All

Revolutie in Amenajarile Interioare :

B R O K E N P L A N Pentru exemplificare se foloseste un plan de apartament din anul 1930, care se transforma, cate o fotografie sintetica si una ilustrativa. " Planul Clasic " intalnit in lo

bottom of page