top of page

TOP PAVILIOANE EXPO DUBAI 2020

Writer: AdminAdmin
Atractia culturala majora a momentului este fara indoiala Expozitia Universala 2020, organizata in Dubai si deschisa pana in 31 martie 2022.

Impresionanta prin dimensiune si realizare tehnica, expozitia este organizata sub deviza "Connecting minds, creating the future" in jurul a 3 teme : "Sustainability, Mobility si Opportunity", pe un teritoriu de 438 ha, care cuprinde intro atmosfera futurista 192 de pavilioane ale tarilor participante, 4 pavilioane ale partenerilor si 9 pavilioane speciale. Dupa inchiderea expozitiei, pavilioanele si amenajarile reprezentative vor fi pastrate si vor alcatui "District 2020" intro noua existenta.

Trebuie sa remarc faptul ca tocmai tematica momentului; "sanatatea si siguranta comunitatilor umane" lipseste, neglijata in favoarea subiectelor la moda si mai atractive, legate de "sanatatea planetei".

Am ales cate 6 pavilioane pe care le consider exceptionale, dupa urmatoarele 3 criterii :

- Arhitectura personalizata si identitate nationala

- Impact senzorial si informatie interactiva

- Best of

 
Arhitectura personalizata si identitate nationala

1. Japonia arhitectura: NAGAYAMA Yuko/NTT FACILITIES

O prisma triunghiulara simpla este dublata in exterior de o structura tridimensionala cu triunghiuri albe, armonizate in traditia “wa”. Se combina cele trei elemente traditionale japoneze; pattern-ul in forma de stea/diamant de tip "Asanoha" cu arta plierii hartiei "Origami" si arta ambalajului "Origata", cu modelul traditional arab “Mashrabiya” un trafor fin si gratios amplasat in dreptul golurilor din fatade, care ofera protectie solara si ventilatie naturala. Bazinul de apa din zona accesului reflecta vibratia fatadelor care preiau curentul de aer racit de vaporizare si asigura microclimatul interior.

La interior se desfasoara proiectii dinamice insotite de ceata, cu teme din natura si cultura japoneza, un univers de micromontaje din viata cotidiana realizate prin asocierea unor obiecte insolite si materiale neobisnuite.

Toate acestea sunt eclipsate de restaurantul adiacent "sushi", echipat cu banda transportoare continua “sushiro”, unde comanda se face de pe terminale digitale.
 

2. Finlanda arhitectura : JKMM

Un cub de zapada ia forma unui cort arab, ce se oglindeste in doua dintre miile de lacuri finlandeze si se deschide elegant, ca o draperie orientala.

La interior, un canion racoros ventilat natural, te invaluie cu finisajul traditional finlandez din sipca de lemn intr-un calm absolut si te poarta vizual catre deschiderea de lumina din tavan, obturata de "zapada".

Granitul care acopera pardoseala are o vechime de 3000 milioane de ani.
 

3. Pakistan arhitectura : Al Jabal Eng. | Rashid Rana

Foarte atragatoare, fatadele multicolore au stralucirea matasii. Efectul este obtinut prin placarea realizata din romburi de inox colorate pe jumatate si indoite pe diagonala.


Exponatele interioare celebreaza 7000 ani de civilizatie, intro succesiune grafica desavarsita si o realizare tehnica impecabila, cu o justa dozare a timpului, dimensiunilor, materialelor si importantei exponatelor.

Artistul Rashid Rana realizeaza „Unitatea a tot ceea ce apare” prin douăzeci și patru de mii aparent identice, dar toate, de fapt, piese unice, fracțional diferite una de cealaltă ca mărime și culoare, care se îmbină în armonie.
 

4. Luxemburg arhitectura: Metaform

Pavilionul are o expresie plastica deosebita – o banda Mobius uriasa - realizata din otel de catre ArcelorMittal si fibra de sticla, ca legatura intre trecut, prezent si viitor in acelasi timp. Rampa de intrare te introduce ca un covor rosu in interior unde esti preluat de panglica si purtat pe acordurile Filarmonicii din Luxemburg pana in mijlocul padurilor luxemburgheze incarcate de mirosurile specifice.


Aluminiul si sticla cu care s-a realizat intreaga anvelopanta a celebrului Burj AL Kalifa sunt produse in Luxemburg. 
 

5. Italia arhitectura : CRA-I.Rota-Matteo Gatto-F&M

O prezenta insolita pe timp da zi, dar mai ales noaptea, pavilionul este realizat ca o arca. Perdeaua care inchide conturul cu 70 km de franghii groase, obtinute din 2 milioane de pet-uri reciclate are rol de umbrire si ventilatie naturala impreuna cu panourile perforate ale acoperisului, dar si rol de ecran de proiectie.

La interior, simboluri universale amintesc valorile culturale nationale si subliniaza creativitatea si apropierea de tehnologie si natura.


Pavilionul Italiei a castigat Innovation Awards - Xinhua
 

6. Suedia arhitectura : Alessandro Ripellino, Studio Adrien Gardère, Luigi Pardo

"The Forest" reprezinta o "padure arhitecturala", un loc de retragere care stimulează imaginația și creativitatea dar și un exemplu de ecosistem dinamic și interconectat. Este realizata din trunchiuri de stejar finisate manual, cu insertii longitudinale de lumini.

Intro instalație, vizitatorii pot sa planteze un copac utilizand un joystick pentru a-l selecta si apoi sa-l planteze virtual. O animatie arata cum creste copacul iar in același timp, este eliberata o minge pentru a simboliza ca o samanta a fost plantata. Apoi ecranul ofera ocazia sa cumperi un jeton din lemn ca amintire. Banii obtinuti vor fi donati unui partener din proiect, care va planta un copac adevarat.

"Skogsbad", cuvantul suedez pentru "forest bathing" este cuprins oficial in dictionarul lingvistic.
 
Impact senzorial si informatie interactiva

1. Marea Britanie arhitectura : ES Devlin Studio

Inspirat de proiectele lui Stephen Hawking, un gigantic instrument de rezonanta poetica este amplasat intro agora informatica. Odata aflat in interior, poti contribui la "poemul universal" prin contributia ta de cuvinte, semne sau chiar numele tau, pe care le introduci digital, in orice alfabet international, in algoritmul creat deja, alegat de computerul central AI.

Esti surprins imediat de rezultatul afisat luminos pe line-urile afisajului de la interior si exterior, dar si de experienta de interactiune creatoare cu comunitatea necunoscutilor si inteligenta artificiala.


Fatada este realizata din lemn stratificat de stejar  
 

2. Germania arhitectura : LAVA Facts and Fiction

Construit in jurul ideii de campus, pavilionul ofera un amestec de experiente digitale individuale interactive in laboratoarele biodiversitatii, energiei sau viitorului, ori jocuri si spectacole in laboratorul culturii.

Apogeul experientelor se atinge in "Sala de Absolvire" unde fiecare primeste un loc pe unul dintre balansoarele suspendate in tavan. Aici esti stimulat sa actionezi balansul la unison cu ceilalti, intrun efort colectiv, in timp ce numele tau apare proiectat pe peretii inconjuratori, alaturi de celelalte.


Pentru imersia vizitatorilor in „Sala de bun venit” s-au folosit 100000 de mingi galbene, iar fiecare dintre ele spune o poveste, o idee sau un fapt despre sustenabilitate vizualizate pe ecranele digitale.
 

3. Singapore arhitectura : WOHA

Pavilionul de la Expo 2020 este verde la propriu. Spatiul verde tridimensional se parcurge gradual pe inaltime si este este flancat de copaci, pereti si conuri de 9m inaltime, plantate pe interior si pe exterior. Traseul este acoperit cu o gradina suspendata si alimentat de un ecosistem auto-sustinut.

Pe puntea superioara, racorita cu ceata, imbibata de arome exotice si acoperita cu suprafatete oglinda, ai senzatia ca ai ajuns la cer.


Singapore este unul dintre cele 3 orașe-stat din lume, in care 85% din populație locuiește în locuințe publice înalte, iar 8 din 10 locuințe sunt situate la 10 minute de mers pe jos de un parc.
 

4. Brazilia arhitectura: JPG.ARQ, MMBB And Ben-Avid

O solutie minimala, obtinuta sub o prisma textila alba, pregatita pentru proiectii uriase vizibile pe ambele fete, cu simbolistica turistica si culturala nationala.

Sub acest cort gigantic este amenajat un un lac miniatural alimentat in cascada cu apa colectata din ploaie, echipat cu plaja, platforme si simboluri turistice cunoscute.


Pentru o experienta "uda" amintind umiditatea amazoniana, vizitatorii pot pasi prin apa de inaltime mica cu cizme puse la dispozitie de catre organizatori, sau se pot legana in hamacele suspendate deasupra apei.
 

5. Kazakhstan arhitectura: ARDECO And Insglueck

Un spectacol continuu, creat de instalatiile interactive si tactile ce permit vizitatorilor sa cunoasca peisajele naturale, resursele, istoria, cultura, flora și fauna nationala. Campuri de lalele imprimate 3D si iluminate, lanuri de cereale in miscare care reactioneaza senzitiv la atingerea cu mana si proiectii panoramice gigantice prezentand tehnologizarea oraselor, creaza o experienta unica.

Fiecare tur include un spectacol "live" cu tema interactiunii dintre om si computer, reprezentat aici de bratul unui robot sincronizat fondului muzical si gesticii umane.

Kazakhstanul este tara de origine a lalelelor
 

6. Spania arhitectura : Amann-Canovas Maruri

Conuri uriase, asamblate spectaculos, actioneaza pasiv pentru ventilarea naturala si asigura cadrul SF unui itinerariu audio-vizual extrem de atragator si elegant prin istoria si cultura nationala dar si prin preocuparile hight tech ale cercetatorilor sai.

"The Forest of intelligence" este un biotop digital cu pardoseala sensibila la atingere iar gigantica banda Mobius, triplu-rasucita, "traieste" prin actiunea pixelilor colorati de pe suprafata sa, sincronizati cu fundalul sonor eteric.


La Expo Dubai 2020, Spania prezinta macheta trenului magnetic de mare vizteza "maglev" care va lega Dubai de Abu Dhabi,la 450km/ora.

Best of

Sunt considerate pavilioanele care cumuleaza toate criteriile : arhitectura personalizata + identitate nationala + impact senzorial + informatie interactiva, intro imbinare perfecta.


1. Al Wasl Dome arhitectura : Adam Smith - Gordon Architecture

Inspirata de prima litera a alfabetului arab, echivalentul Turnului Eiffel de la Expozitia Universala Paris din 1889, aceasta cupola de 130m diamteru si 67m inaltime este amplasata in punctul de intalnire al cailor pietonale majore care deservesc cele 3 zone ale expozitiei, asemenea unui "hub" si constituie factorul " wow" al Expo Dubai 2020.

Structura este construita din 14 kilometri de teava de calitate S460 ce realizeaza forme organice interconectate, acoperite cu panouri textile translucide, care impreuna, reproduc logo-ul Expo 2020, cu tema "Connecting Minds".

Sistemul audio prezinta mai multe surse de linie si retele de subwoofer pe conturul inelului median oferind redare audio de inalta fidelitate, iar cele 252 de proiectoare laser interconectate produc un spectacol nocturn extraordinar, pe ambele fete ale cupolei.

Spatiul este deschis si acoperit pentru 10000 de vizitatori simultan, oferind umbra si ventilatie naturala pe timpul zilei si un ecran gigantic hemisferic pe timpul noptii.


Cupola reprezinta cea mai mare suprafata de proiectie la 360 grade existenta astazi.
 

2. UAE arhitectura: Santiago Calatrava

Pavilionul tarii gazda Emiratele Arabe Unite (EAU) prezinta una dintre cele mai spectaculoare creatii ale genialului Calatrava, care inlocuieste aici coiful de beton caracteristic, cu o extraordinara creatie organica "vie", aflata la limita dintre animal si vegetal asezata peste 20000mp de cladire, nascuta din subsolul nisipos si "izvoarele" imaginatiei.

Inflorescenta este realizata cu 28 de petale asemanatoare aripilor unui soim, pasarea simbolica a Emiratelor Arabe Unite, care tine in ghiare o perla, aripi executate din fibra de carbon, care se pot deschide complet si sincronizat in aproximativ trei minute, pentru a expune panourile solare incorporate. Noaptea aripile mobile se inchid pentru a proteja panourile de furtunile puternice de nisip din regiune.

Interiorul elegant si rafinat te poarta intr-o experienta multi-senzoriala, printr-un peisaj desertic realizat din dune de nisip rosiatic, conectata la istoria si cultura emiratelor.


Cladirea este certificata energetic LEED Platinum,fiind autonoma energetic si in producerea apei.
 

3. Elvetia arhitectura: OOS. Bellprat Partner, Lorenz Eugster

Pavilionul este un magnet turistic, realizat dintr-un cub metalic stralucitor, a carui fatada este decupata cu 3 planuri inclinate acoperite cu oglinda, in care se reflecta uriasul covor rosu, inclinat la randul sau si completat de simbolistica elvetiana.

Furnicarul vizitatorilor este absorbit prin intrarea ingusta si purtat in zig-zag si in panta, printr-o ceata racoroasa deasa, pana in varful unui munte simbolic. Restul este tehnologie elvetiana !


La intrarea in pavilion, Rolex ne recomanda sa ne bucuram de timp.
 

4. Arabia Saudita arhitectura : Boris Micka Associates

Un monolit colosal se ridica din pamant la un unghi de 24 de grade. Fata inferioara este ocupata de un ecran oglinda LED de 1300mp, aflat in interactiune cu piata publica si rampele de acces spre subsol, iar lateralele constructiei sunt echipate cu ecrane LED in benzi luminoase gigantice, in suprafata totala de 700 mp. pe care se deruleaza sincron, programe dinamice policrome sau mesaje tematice.

La interior, tehnologia media atinge o dimensiune nemaivazuta: ecrane concave, proiectie caleidoscopica cu diametrul de 36m si podea interactiva, instalatie interactiva cu apa, glob de proiectie cu diametrul de 9m, masa interactiva cu dimensiunile 14mx12m.

Proiectiile cu luminozitate ultra-inalta descriu istoria, natura si cultura tarii in trecut, prezent si viitor.


Pavilionul Saudit stabileste 3 recorduri mondiale inregistrate: cel mai mare ecran cu oglinda LED- 1300mp, cea mai mare podea cu iluminat interactiv- 7800 surse, cea mai lunga instalatie interactiva de apa- 32m.
 

5. Terra - The Sustainability Pavillion arhitectura: Grimshaw Architects

Pavilionul este o prezenta SF, aflata la granita dintre arta si inginerie. O palnie uriasa de 130m diametru, este acoperita cu 1055 de panouri solare si impreuna cu 18 "copaci energetici" care se rotesc dupa soare, genereaza umbra, apa si 4 GW de electricitate, realizand totala autonomie.

Traseul interior este construit spectaculos pe tema optiunilor individuale legate de prezervarea planetei. "Under the Forest" si "Under the Ocean" sunt cele 2 capitole deschise aici, unde exponate reale se impletesc magic cu simulari si efecte audio-video digitale.

Creatii ciudate, realizate din deseuri nedegradabile sunt prezente cu rol de atentionare, iar la final "Laboratory of Future Value" cauta solutii de recuperare inteligenta a mediului afectat, uneori amuzante.


Amplasat in mijlocul desertului, pavilionul este atestat LEED Platinum cu 100% autonomie, la un cost de 272 milioane $.
 

6. Alif -The Mobility Pavilion arhitectura: Forster & Partners

O "unda vie" sugereaza acest pavilion al mobilitatii, realizat in forma unui "Finger Spinner" acoperit cu panouri solare si fotovoltaice iar fatadele cu profile stralucitoare din otel inoxidabil, avand ca detaliu profilul aripilor de avion.

Machete si personaje istorice de pana la 9m inaltime, proiectii explicative pe un glob pamantesc urias, interactiuni cu pereti senzitivi, tehnici si echipamente spatiale reale sau prezentari "Live" ale unor mijloace de deplasare de ultima generatie, asigura o calatorie in timp de la inceputuri pana la progresele tehnologice de azi, in materie de mobilitate.


Aici este cel mai mare ascensor de persoane din lume, cu 160 de locuri.

Off the record

Portalul de intrare arhitectura : Asif Khan

Portalul este o adaptare futurista a "mashrabiya" traditionala, un trafor folosit in intreaga regiune pentru a regla lumina si fluxul de aer. Portalul este tesut in intregime din fire de compozit ultra-ușor din fibra de carbon care confera o rezistenta structurala incredibila. Fiecare portal are doua usi imense care vor fi deschise in fiecare dimineata la Expo 2020, intr-un gest simbolic de intampinare a lumii.


Structurile eterice au inaltimea de 21 de metri – cat  o clăadire cu șase etaje – și 30 de metri lungime fara niciun suport suplimentar. 
 

The Water Feature arhitectura : WET

Instalatia denumita "Surreal" este un loc ludic, aflat in mijlocul spectacolului tehnologic ; cascade de apa racoroasa se revarsa misterios si dramatic, la intervale regulate, pe muzica compusa de Ramin Djawadi.

 

Spatiile publice arhitectura : Hopkins Architecture

Un pietonal central strabate fiecare dintre cele 3 districte tematice, care se conecteaza la piata principala, cu jocuri de apă, platforme pentru evenimente si locuri de odihna, toate grupate sub 52 structuri delicate de 16m inaltime, in formă de palnie, cu rol de umbrire.


Structurile sunt inspitrate din forma palmierului de curmal.
 

Pavilionul constructorului

Metafora constructiva sensibila, micul pavilion, realizat de Constructorul General al Expo Dubai din materiale naturale reciclate, impresioneaza prin formele organice modelate dupa imaginea unor camile insetate, ascunse printre dunele desertului.

 

Robotii interactivi

"Opti" asigura securitatea si supravegherea sanitara si interactioneaza cu toti vizitatorii.

Urmatoarea Expozitie Universala : OSAKA, Japonia - 2025
Sursa fotografiilor : arhiva autorului


 
 
 

Recent Posts

See All

Comments


  • facebook
  • LinkedIn - Black Circle

© 2021 Marius Turcu Architecture

bottom of page