top of page

Iluminatul locuintelor

Writer: AdminAdmin

Updated: Feb 14, 2018


Iluminatul artificial interior contribuie in mod determinant la realizarea primei impresii, la definirea atmosferei, a stilului si asigura utilizarea in conditii de confort si siguranta a spatiilor oricarei locuinte.

Prin utilizarea sa creativa se poate sustine ambientul dorit in fiecare sectiune a casei: primitor si reprezentativ pentru zona de acces, revigorant si incitant la actiune pentru zona de lucru, calm si relaxant pentru zona de zi sau odihnitor pentru zona de noapte.

Lumina artificiala controlata ca amplasare, intensitate si culoare, este un mod eficient si simplu de a crea confort si personalitate.

Tendintele urmeaza, in general, experimentele consacrate in hotelurile de lux sau in locuintele high-end, unde confortul si identitatea reprezinta cheia succesului.


Putina teorie:


1. Iluminatul general trebuie sa asigure nivelul de iluminat reglementat prin normative pentru fiecare tip de activitate si spatiu. Din fericire aceasta este treaba specialistilor, dar pentru orientare merita amintite cateva marimi specifice locuintelor. In general se poate considera ca minim necesar 20w/mp de pardoseala sau detaliat, nivelul de iluminare masurat in lx, la inaltimea de 0,85-1,0m de la pardoseala pe fiecare tip de incapere

- in dormitoare : 50lx,

- in camere de zi : 50-100lx

- in bai : 75 lx, dar la oglinda 100-200lx

- in bucatarii : 100 lx

- pe circulatii interioare : 75-100lx

- pe scari : 50-75lx

- in anexe : garaje, debarale : 50lx

- local pentru citit 300lx sau 500lx pe suprafata de lucru

Practic, iluminatul general se poate realiza prin:

a. - Iluminat de la partea superioara a incaperii, de tip :

- direct, cu corpuri de tip candelabru, lustra, plafoniera, spoturi sau benzi ori panouri luminoase.

- indirect, de la partea superioara a incaperii, prin solutii personalizate cu scafe, bolti sau decoratiii arhitecturale vechi sau nou create.

b. - Iluminat de la partea mediana a incaperii prin aplice de perete, amplasate de obicei la inaltimi peste 2,0m dar nu mai sus de 3/4 din inaltimea incaperii.


2. iluminatul local, cu actiune sub nivelul ochilor, are rolul sa asigure:

- suplimentul de luminozitate pentru diferite activitati ; citit, lucru, video, de obicei realizat cu aplice de perete sau veioze - in dormitoare sau birouri, aplice in bai, lampadare in camera de zi.

- efectul decorativ cu rol de accent care valorifica cu puteri de iluminat mai mici - echivalent 25-60w standard - elemente de mobilier, pardoseala deosebita, covor, tablou, piesa de arta sau planta, prin aplice sau spoturi directionale sau veioze personalizate.



Ceva mai spectaculos:


3. iluminatul de confort :

- BMS : "building management system" , reprezinta un sistem integrat ce rezolva orice optiune personala de functionare prin programare sau instant - inclusiv de pe terminale smartphone - a iluminatului interior (si exterior) cu posibilitatea de conlucrare cu celelalte sisteme interioare ; actiunea roletelor, deschiderea surselor audio video, actionarea portilor auto, a incalzirii, etc.



- "welcome light" lumina cu senzor de prezenta si temporizare la intrarea in proprietate, casa sau apartament.



- "walking light" surse cu declansare anticipata si temporizata, senzor crepuscular si de prezenta, pentru parcurgerea unor trasee interioare sau exterioare; coridoare, scari, terase.



- "night light" lumina cu senzor crepuscular, senzor de prezenta si temporizare pentru accesul facil pe traseele nocturne ; spre/dinspre si in : baie, bucatarie sau camera copiilor, realizat cu surse de putere mica (max 5w) si orientata spre pardoseala.



- "security light" surse cu aprindere automata in camera copilului la sesizarea zogomotelor specifice, cu aprindere "random" in toate spatiile pe perioada lipsei de acasa sau cu aprindere tip "flash", la comanda, de tip "panic mode".



- " remote light", comanda la distanta a unor corpuri de iluminat deja instalate, prin sisteme radio care se integreaza in dozele comutatoarelor sau intrerupatoarelor existente sau direct unor "smart bulbs".



- " temperature light", iluminat de semnalizare a temperaturii apei direct pe bateria de baie sau bucatarie.



- "chromotherapy", iluminat dinamic color, realizat in incaperi de relaxare, baie, la dus, cada de hidromasaj ori in sauna sau microsalina.



- "dynamic lighting" cu spectru cuprins intre alb cald - 2600K si lumina rece - 5600k, ce poate reproduce in sistem automat ciclurile de lumina naturala la interior, in zonele dorite, si asigura confortul psihologic in functie de sezon.



Am ilustrat cateva dintre elementele iluminatului rezidential, loc unde cercetarea si exercitiul tehnologic si artistic este intr-o competitie continua, urmarind toate solicitarile societatii de consum : economie energetica, sustenabilitate, protectia mediului, siguranta utilizatorului, durabilitate, concepte artistice, aspect, identitate si pret.


 
 
 

Recent Posts

See All

Comments


  • facebook
  • LinkedIn - Black Circle

© 2021 Marius Turcu Architecture

bottom of page